Background

Cone beam CT (CBCT)

Green 16 nudi niz veličina polja za optimalnu CBCT snimku! Vrijeme ekspozicije iznosi 4,9 sekundi!

CBCT (cone beam computer tomography) je CT uređaj koji primjenjuje konične usmjerene RTG i dvodimenzionalni detektor te različite softwerske mogućnosti za kompjutersku obradu slike zrake. Analiza snimke se u našem centru radi pomoću One Demand programa, jednostavno brzo i precizno! Naši stručnjaci će Vam u svakom trenutku pomoći ukoliko se još niste susreli sa ovim softwerom ili imate problema tijekom očitavanja!

CBCT ima primjenu u ortodonciji, implantologiji, oralnoj kirurgiji, otorinolaringologiji i maksilofacijalnoj kirurgiji. CBCT omogućuje prikaz anatomskih struktura i patoloških promjena u području glave i vrata: gornje i donje čeljusti, zubi, temporalne kosti i temporomandibularnih zglobova, paranazalnih sinusa, baze i svoda lubanje te vratne kralježnice. Mogu se dijagnosticirati različita stanje kao što su benigni i maligni tumori, ciste, traumatske koštane promjene, upalna stanja sinusa (sinusitis, otitis, mastoiditis), položaj impaktiranih zubi u obje čeljusti. Također svoju primjenu nalazi u endodonciji gdje nam je na pomoć snimka malog polja (5*5 cm) u kojoj se u posebnom prozoru može dobiti povećanje pojedinog područja bez gubitka oštrine. Na taj način je omogućen prikaz bočnih upalnih procesa korijena, kvaliteta punjenja korijenskih kanala te postojanje dodatnih kanala koji nisu vidljivi na 2D snimkama.

Green 16 CBCT nudi multi FOV selekciju (veličina polja koje se snima) i to u dimenzijama:

  • 5*5 cm (endo, pojedini implantati, impaktirani zubi, ciste)
  • 8*9 cm (bazno polje koji se obuhvaća centralno područje zubnih lukova ili lijeva ili desna strana lica pojedinačno). Snimka obuhvaća gornu i donju čeljust za pojedino polje
  • 12*9 cm (tzv. „dual arch“ polje ) namijenjeno za planiranje u implantologiji
  • 16*9 cm (sinusi i TMZ). Optimalna veličina polja za dijagnostiku u otorinolaringologiji i maksilofacijalnoj kirurgiji

Multi FOV izbor daje mogućnost primjene što manje količine zračnjea  za traženu indikaciju.

Poštovani doktori! Ukoliko imate manjak vremena u svom radnom danu, naši stručni suradnici, specijalisti različitih područja analiziraju CBCT za Vas! Obratite nam se s povjerenjem.